Jõulud on aeg, mil pere ja sõbrad kogunevad laua ümber, et nautida head toitu ja sooja seltskonda. Kui otsid inspiratsiooni selle aasta jõululaua jaoks, oleme kokku pannud valiku maitsvaid ja lihtsasti valmistatavaid roogasid, mis rõõmustavad kõiki.
Klassikaline jõulupraad: Mee ja sinepiga glasuuritud ahjupraad
See mahlane liha koos magusa ja veidi vürtsika glasuuriga on tõeline jõulude hitt.
Koostisosad:
- 1,5 kg ahjupraadi (nt sealiha või kalkun)
- 3 spl mett
- 2 spl sinepit
- 1 tl soola ja musta pipart
Valmistamine:
- Kuumuta ahi 180°C-ni.
- Sega kokku mesi, sinep, sool ja pipar. Määri glasuur ühtlaselt lihale.
- Küpseta liha ahjus 1,5–2 tundi, kuni see on kuldpruun ja mahlane. Serveeri värske ahjukartuli ja jõhvikakastmega.
Vegan variant: Ahjus röstitud köögiviljad ürtidega
Täis maitseid ja värve, see sobib nii pearoaks kui lisandiks.
Koostisosad:
- Kartulid, porgandid, pastinaak, brokoli ja punane sibul
- Oliiviõli
- Kuivatatud rosmariin, tüümian ja sool
Valmistamine:
- Tükelda köögiviljad ja aseta need ahjuvormi.
- Lisa oliiviõli ja maitseained, sega korralikult läbi.
- Küpseta 200°C juures 35–40 minutit, kuni köögiviljad on kuldpruunid ja pehmed.
Jõuluroog lastele: Juustu ja singiga täidetud kartulipallid
Mugav ja maitsev roog, mis kaob laualt kiiremini, kui jõuad seda valmistada!
Koostisosad:
- 500 g kartuliputru
- 100 g riivitud juustu
- 100 g hakitud sinki
- 1 muna
- Riivsaia praadimiseks
Valmistamine:
- Sega kokku kartulipuder, juust, sink ja muna.
- Vormi segu pallideks ja veereta neid riivsaias.
- Prae kuumal pannil, kuni pallid on kuldpruunid. Serveeri koos jõhvikamoosiga.
Magustoit: Piparkoogivürtsine toorjuustukook
Kreemine, vürtsikas ja täiuslik jõulude magustoit.
Koostisosad:
- 200 g piparkooke
- 75 g võid
- 400 g toorjuustu
- 200 ml vahukoort
- 100 g suhkrut
- 1 tl kaneeli ja ingverit
Valmistamine:
- Purusta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru segu koogivormi põhja.
- Sega toorjuust, vahustatud koor, suhkur ja vürtsid ühtlaseks.
- Kalla segu piparkoogipõhjale ja hoia külmikus vähemalt 4 tundi. Kaunista piparkookide või jõhvikatega.
Traditsiooniline: Kodune verivorst ja hapukapsas
Ükski jõululaud pole täielik ilma traditsiooniliste verivorstide ja hapukapsata.
Koostisosad:
- Verivorstid
- Hapukapsas
- 1 tl köömneid
- Tükk võid
Valmistamine:
- Küpseta verivorstid ahjus 200°C juures 20–25 minutit, kuni need on pealt krõbedad.
- Hauta hapukapsas koos köömnete ja või lisamisega madalal kuumusel. Serveeri koos pohlamoosiga.
Jõulude ajal pole midagi paremat, kui jagada maitsvaid roogasid nendega, keda armastad. Ükskõik, kas eelistate klassikalisi jõulutoite, taimseid variante või laste lemmikuid, nendes retseptides on midagi igaühele.